Órákat tartottunk egy solingeni ollógyárban

Ha van ’86 előtt vásárolt ollód, akkor lehet, hogy azt ebben a solingeni gyárban készítették. 1886-ban indult be a gyártás és kerek 100 évig ontotta magából az élesebbnél-élesebb ollókat. Autista tanulóinknak itt tartottunk matek, köri, magyar, tesi, technika órát, és persze habilitációt.

Az öreg német gépek legtöbbje ma is működőképes. Ez a 250 lóerős dízelmotor működtette a Gesenkschmiede Hendrichs 32 kalapácsgépét, préseit, csiszolóit. Amikor ott voltunk nem volt beindítva, de a lenti videóban bemutatják hogyan zakatolt fénykorában.

A srácok is meglepődtek amikor meglátták, hogy a kazánba a munkásoknak naponta mekkora kupac szenet (kb. 2 tonnát) kellett belapátolniuk. Egyikőjük megjegyezte, hogy nekik már nem kellett konditerembe menniük.

 A makettek szépen szemléltetik a gyártási folyamatot.

A múzeumnak van egy állandó kiállítása mindenféle ollókból, késekből.  A képen látható olló egy igen különleges darab, mivel négy vágó része van. Mire használhatták? A fantáziádra bízzuk.

A videóban bemutatják a gyárat, a gépeket, az ollókészítés lépéseit. Elképzelheted, hogy egy munkásnak a nap végére hogy csengett a füle a gépek egész napos zajától.

 

Az 1. képen egy köszörű gép látható.

%d bloggers like this: